Europese Richtlijnen

De Europese aanbestedingsrichtlijnen zijn omgezet in bindende nationale wetgeving. Zij verplichten overheden en alle daaraan gerelateerde organisaties tot het gebruik van uniforme procedures en objectieve criteria bij het aanbesteden van opdrachten. De uitgangspunten van de richtlijnen zijn:

  • Transparantie naar de markt en in procedures
  • Objectiviteit (in de criteria)
  • Non-discriminatie

Aanbesteding vindt vooral plaats volgens een openbare of niet-openbare procedure waarbij bedrijven ruim de tijd krijgen om in te schrijven. Voor een aantal specifieke situaties zijn eind 2005 een aantal bijzondere procedures geïntroduceerd. In uitzonderlijke gevallen kan een versnelde procedure of een van de onderhandelingsprocedures worden gebruikt.

Bedrijven kunnen allereerst op basis van een beperkt aantal in de Europese richtlijnen genoemde uitsluitingsgronden worden afgewezen. De selectie en gunning vindt vervolgens na elkaar plaats. Daarbij kunnen electronische middelen worden ingezet. De richtlijnen stellen strikte voorwaarden aan de criteria die daarbij gebruik worden. De selectie- en gunningcriteria moeten objectief zijn en op een duidelijke, precieze en ondubbelzinninge wijze worden geformuleerd, vooraf aan inschrijvers verstrekt en vervolgens nauwgezet gevolgd. In de praktijk is dat niet altijd eenvoudig want enerzijds zijn de voorschriften uniform en anderzijds de behoeftes en randvoorwaarden bij iedere opdracht anders.

TenderPlus heeft een ruime ervaring met het toepassen van de Europese aanbestedingsrichtlijnen.

Ligt de waarde van een overheidsopdracht boven een bepaalde drempelwaarde, dan moet de betreffende overheid de aanbesteding aankondigen in het officiële Publicatieblad van de Europese Unie. Elk Europees bedrijf kan daardoor inschrijven op de Europese aanbesteding en heeft een gelijke kans om de opdracht te verwerven. De aankondigingen worden ook opgenomen in de TED databank op internet.

Zie ook onze meer uitgebreide toelichting op de Europese richtlijnen.

Nieuws